Kilpailut‎ > ‎

Kisaraportti 13.06.2011: Sivutuulirata haastoi kilpailijat

S. Inkala 13.6.2011

Suomen kanoottipurjehtijoiden ensimmäiset seuran mestaruuskisat pidettiin 11.6. Tuusulanjärvellä. Kilpailuluokkia oli kaksi: ACA-luokka ja yleinen luokka. Osallistujia yhteensä viisi. Lähtöjä kilpailussa oli 3. Tuuliolot olivat melko haasteelliset tuulen suunnan muuttumisen ja osittain heikon tuulen takia. Toinen lähtö purjehdittiin lähes täysin sivutuulessa rataan nähden. Erityisesti lähtölinjalla ja maaliin tulossa tämä aiheutti pieniä pulmia purjehtijoille. Kolmanteen lähtöön tuuli kääntyi lähes kilpailun alkua vastaavaksi ja kolmas lähtö sujuikin kaikilta kilpailijoilta parhaiten. Kaiken kaikkiaan kisa oli hyvin tasaväkinen ja piste-erot olivat pieniä.

Yleisen luokan voiton vei Kari Nykänen niukalla viimeisen lähdön voitollaan. Toiseksi kamppaili tasaisella kisasuorituksella Olli Malve ja kolmanneksi tuli Olli Virta. ACA-luokan kaikki lähdöt voitti Simo Poikolainen ja toiseksi tuli Markku Niska.

Ennen kilpailua pidettiin koulutustilaisuus, jossa Matti Innala kertasi purjehduksen perusperiaatteita ja kanoottipurjehduksen erityispiirteitä sekä kilpailun kannalta oleellisia asioita, kuten väistämissääntöjä. Kilpailupäällikkönä toimi Veijo Matilainen Tuusulanjärven purjehtijoista, apunaan Essi Matilainen ja Satu Inkala. Kilpailun jälkeen kilpailupäällikkö kertasi kisan kulkua ja antoi vinkkejä kilpailijoille.

Ensimmäinen lähtö sujui kaikilta oikein: kaikki ylittivät lähtölinjan vauhdissa. Simo Poikolaisella oli hieman ongelmia ensimmäisessä lähdössä, koska hän ei päässyt lähtölinjalle suoraan, vaan joutui palaamaan takaisin ja ottamaan uuden vauhdin. Tuulen suunnan muuttuminen aiheutti useilla kilpailijoilla sen, että he arvioivat tuulen suunnan väärin ja purjehtivat kuin vastatuuleen vaikka olisivat voineet käyttää tuulta paljon paremmin hyväkseen. Tässä olisivat olleet suurena apuna virtauslangat ja niiden käyttöä Matilainen suosittelikin kaikille. Myötätuuliosuudella Matilainen kiinnitti huomiota kanootin kallistamiseen ja oli sitä mieltä, että kannattaisi pitää kanootti suorassa mahdollisimman suuren purjepinta-alan saavuttamiseksi. Ensimmäisen lähdön nopeimmin suoritti (35 min) Olli Malve. Seuraavina maaliin tulivat Kari Nykänen, Simo Poikolainen, Markku Niska (40 min). Olli Virta keskeytti ensimmäisen lähdön.


Toisessa lähdössä Markku Niska, Olli Malve ja Olli Virta saivat hyvän lähdön. Kari Nykäsellä oli ongelmia lähdössä ja hän pääsi lähtemään 2 minuuttia muiden jälkeen. Tuulen suunnan muuttuminen kesken kilpailun yllätti Nykäsen ja vei aikaa ennen kuin hän sai kanootin takaisin liikkeeseen. Yleistä luokkaa johti siis Virta ensimmäiselle poijulle saakka, jossa hän arvioi tuulen suunnan väärin ja joutui tekemään ylimääräisen käännöksen poijulla. Tässä vaiheessa Malve ohitti Virran. ACA-luokassa Poikolainen ja Niska ovat melko tasaväkisiä. Sivutuulirata oli vaikea kaikille purjehtijoille. Nopeimmin toisen lähdön suoritti Olli Virta (20 min) ja seuraavina tulivat: Olli Malve, Simo Poikolainen, Markku Niska ja Kari Nykänen (25 min).Kolmas lähtö oli kaikilla erinomainen. Muutenkin koko kierroksen purjehdus sujui kaikilla parhaiten viimeisessä lähdössä. Mitään erityisiä ongelmia ei ollut kenelläkään. Simo Poikolainen johti pitkään hyvän lähtönsä ansiosta. Myötätuuliosuudella Nykänen pääsi kuitenkin johtoon peittämällä Poikolaista. Kolmannen lähdön voitti Kari Nykänen (27 min) ja seuraavina tulivat Simo Poikolainen, Olli Virta, Olli Malve ja Markku Niska (29 min).

Tulostaulukko

I lähtö:

Yleinen luokka:
 1. Olli Malve (1)
 2. Kari Nykänen (2)
 3. Olli Virta NDF (4)

ACA
 1. Simo Poikolainen (1)
 2. Markku Niska (2)

II lähtö

Yleinen luokka:
 1. Olli Virta (1)
 2. Olli Malve (2)
 3. Kari Nykänen (3)
ACA
 1. Simo Poikolainen (1)
 2. Markku Niska (2)
III lähtö

Yleinen luokka:
 1. Kari Nykänen (1)
 2. Olli Virta (2)
 3. Olli Malve (3)

ACA
 1. Simo Poikolainen (1)
 2. Markku Niska (2)
Comments