Rakentaminen‎ > ‎

Purjeen nostin

26.8.2013 / KN

Tässä on yksi ratkaisu purjeen nostimeksi, jos mastossa on liikkiura purjetta varten. Ratkaisun etuna on käytön yksinkertaisuus ja kaksisuuntainen toiminta - nostamisen lisäksi sillä voi vetää purjeen alas. Nostin on myös aina valmiina mastolla ja pysyy paikallaan kuljetuksen aikana. Ratkaisun heikkoutena voi pitää varsin monesta osasta koostuvaa rakennetta, joten sen rakentaminen vie hetken ja tietenkin osatkin maksavat hiukan.

Toimintaperiaate on seuraava.
  • Nostinköysi on käytännössä lenkki, joka kiertää maston huipussa olevien pylpyrän kehrien ja alhaalla mastossa olevan pylpyrän kautta. 
  • Purjeen yläkulma kiinnitetään sakkelilla nostinköyteen.
  • Nostin pysyy tiukalla mastoa vasten, kun alapäässä olevaa pylpyrää vedetään kumiköydellä alaspäin. Kumiköysi on solmittu mastossa olevaan kiinnikkeeseen.
  • Purjeen laskeutumisen estää maston etupuolelle laitettu  köysilukko (katso kuva alla). Nostinköydessä oleva solmu laitetaan köysilukkoon, jolloin purje ei tule alas itsekseen. Köysilukko kannattaa sijoittaa siten, että köydessä oleva solmu ei koskaan mene maston huipussa olevien pylpyrän kehrien läpi. Tällöin maston huippuun tehtävä hela, jossa kehrät ovat kiinni, voi olla hyvinkin pienikokoinen.
Nostinköydeksi kannattaa valita ohutta (4 mm) venymätäntä köyttä (Dyneema).

Alapään pylpyrä voi olla hyvin pieni, esimerkiksi 16 mm mini-/mikropylpyrä. Pylpyrää alaspäin vetäväksi kumiköydeksi riittää halkaisijaltaan 4 mm köysi. Vetoa ei tarvita paljon, vain sen verran että nostinköysi ei heilu vapaana.

Kuva: nostimen rakenne (kuva sivulta etu-taka suunnassa, klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Huomiot:
  • Kuvasta poiketen nostin on parasta rakentaa yhtenäisenä narulenkkinä, jolloin köyden pään karkaaminen sakkelista ei ole mahdollista.
  • Vastaava ratkaisu on käytössä joissakin kevytveneissä, josta tämä on kopioitu. Köysilukko on laitettu esikuvissa maston huippuun, jossa se on myös allekirjoittaneella, mutta silloin purjeen laskeminen vesillä ollessa on hankalampaa. Koska nykyaikaiset dyneemaköydet ovat niin venymättömiä, ratkaisun pitäisi toimia vaikka köysilukko on alhaalla helpommin käsillä olevassa paikassa. Toisin sanoen, tässä esitettyä ratkaisua ei ole koskaan käytännössä testattu :-) Jos joku toteuttaa tämän ohjeen mukaisen ratkaisun, niin käytännön kokemukset ovat tervetulleita.
  • Kuvan ratkaisussa on kaksi pientä pylpyrän kehrää, mutta ratkaisun voi tehdä myös yhdellä kehrällä jonka halkaisija on suurempi kuin maston huipun paksuus. Yhden pylpyrän kehrän laittaminen mastoon on teknisesti helpompaa, mutta kahden kehrän mastohelalla voi saada mastolle myös muutaman sentin lisää pituutta.
Kuva: nostimen köysilukko (Allen Main Halyard Lock)
Comments