Retket‎ > ‎

Retkikertomus: Kauden avausretki Furuholmenilla

19.5.2008, T K-K

Lauantaina 17.5.2008 ennen puoltapäivää kokoonnuttiin Sipoon Kanoottiklubin rantaan purkamaan kanoottipurjehduskalustoa talven jälkeen. Kalusto todettiin olevan hyvässä kunnossa ja matkaan päästiin varusteiden pakkauksen, tankkauksen ja rakentelun jälkeen. Purjekanootin tankkaushan koskee vain kuljettajaa ja sopii hyvin Itämeren suojeluun, joka on viime aikoina ollut paljon puheenaiheena. Retkelle lähti Simo, Olli, Asko ja Tomi, kalustona oli III C, C/5 meter ja 2 kpl ACA-kanoottia.Lauantai päivä näytti olevan pääosin luovimisharjoittelua - tuuli tunteui aina olevan vastainen. Osin se ehkä kertoi lähinnä allekirjoittaneen puutteellista kykyä lukea tuulen käyttäytymistä kapeikoissa. Välillä käytin hieman melontakokemustani saadakseni muita kiinni. III C näytti olevan parhaassa luovivireessä ja hyvänä kakkosena tuli C, ACA:t pitivät perää. Tuulta oli riittävästi ulkosaaristossa, noin 10 m/s paikkeilla. Sipoon saaristossa, jossa puikkelehdimme oli tuulta ehkä 7-8 m/s. Kaikki retkeläiset olivat pukeutuneet kuivapukuihin purjehduksen ajaksi. Olihan vesi lämpötilaltaan noin 10 asteista ja ilma suunnilleen saman verran. Nyt oltiin siis kauden avausretkellä, eikä purjehduksessa yritetty ottaa kaikkia mahdollisia tehoja irti vaan pääasiana oli kohtuullinen eteneminen ja pystyssä pysyminen. Lämpimissä vesissä voi ottaa riskejä ihan toisella tavoin.

Furuholmenille päästyä tehtiin kuljettajien huolto ja Simo, Olli ja Asko lähtivät vielä kiertelemään Furuholmenin ympäri. Minä jäin rannalle kuvailemaan. Päivän luovimiset olivat sen verran tiukkaa että kuvaileminen kesken kaiken ei tullut kysymykseen. Purjehduksen jälkeen oli kalastuksen vuoro ja särkikaloja näytti nousevan hyvin. Kalastuksen jälkeen oli grillauksen ja illanvieton vuoro. Kuivat mukana tuodut halot helpottivat huomattavasti grillaustouhuja. Illalla ja yöllä oli hieman sadekuuroja, mutta se ei tuntunut hirveästi haittaavan.

Sunnuntai aamu oli hieman sumuinen ja tuuli oli hellittänyt noin 2 m/s lukemiin. Aamutointen ja pakkausten jälkeen lähdettiin ulkokautta Vuosaaren satamaa kohti. Ne, joilla oli mahdollisuuksia, lisäsivät purjeita mitä vaan mukana oli. Sunnuntai päivän purjehdus oli melkoista rentoilua ja purjeet voitiin poikkeuksellisesti laittaa lukkoihin ja seurata vesielämää ja lintujen ja hylkeen liikkumista luodon lähistöllä. Lähellä Vuosaaren satamaa pidettiin tauko eräässä saaressa. Tauon jälkeen oli myötätuulessa kalusto tasaväkinen ja lopussa tehokkaampi kalusto otti hieman etumatkaa maalin tultaessa. Vuorossa oli enää kaluston pakkaus ja tankkaus ja jälkipeli lähiravintolassa.

Vaikka osittain liikuimme väylien läheisyydessä ja vilkkaassa veneväylässä meidät nähtiin hyvin ja annettiin tilaa. Muutaman kerran oli kuitenkin aallot yllättää. Oli melojana huomattavissa veneiden hyvin erilainen käyttäytyminen kun voimanlähteenä oli purjeet muskeleiden sijasta, onhan väistämissäännötkin erilaisia purjeveneille kuin melojille. Retkeily saarissa on allekirjoittaneelle jo elämäntapa yli puolet vuodesta, mutta silti retkeilykaluston virittelyssä oppii aina uudessa porussa jotain uutta. Purjekaluston virittelyhän on jatkuvaa.

Kuva: © 2008 Tomi Kallio-Könnö
Comments